Kiedyś, w dawnych czasach wypiekanie chleba było czymś normalnym praktycznie w każdym domu. Dzisiaj oczywiście sytuacja ma się zupełnie odwrotnie. Dzisiaj bowiem wypiekanie chleba to rytuał rzadko spotykany. Nie mówię o tych specjalnych maszynach, gdyż to już jest zupełnie inna kwestia.Specjalne maszyny, choć osobiście nic do nich nie mam, to jednak nie mają nic wspólnego z prawdziwym wypiekaniem chleba. Dwie podstawowe medtody, na których opiera się wypiekanie chleba i opierało zawsze to zakwas oraz stosowanie drożdży. Obie metody są tak samo skuteczne i przy obu uzyskujemy piękne, smaczne bochenki. Wypiekanie chleba to dzisiaj umiejętność, której trzeba pozazdrościć. W żadnym sklepie bowiem nie kupimy tego, co możemy sami upiec. To bynajmniej nie będzie ten sam smak, gdyż większość przemysłowej produkcji oparta jest o substancje konserwujące oraz surowce GMO. Własnoręczna robota zaś to i zupełnie inny smak i satysfakcja z własnoręcznie uzyskanych efektów. Na skalę przemysłową obecnie bowiem nie opłaca się chleba wypiekać tradycyjnymi metodami, gdyż byłoby to zbyt czasochłonne w stosunku do ilości wytworzonego produktu. A tymczasem przynajmniej raz na jakiś czas warto jest samemu w domu upiec taki swój chleb.