Chcemy by smak naszych dań był wyjątkowy i oryginalny. Nauczmy się przyprawiania naszych dan ziołami. Zioła w kuchni zawsze gościły, dlatego nie powinniśmy o nich zapominać, zwłaszcza, że traktując je jako przyprawę do dań, możemy sporządzić wyjątkową potrawę. Zioła wykorzystywane są w każdej postaci, zarówno świeże, suszone jak i zmielone. Każda kuchnia, bez względu na narodowość ma swoje wybrane zioła które wykorzystuje. W naszej, polskiej kuchni królują: szałwia, kminek, kolender, lubczyk, jałowiec, mięta pieprzowa oraz rumianek. Wielkim powodzeniem cieszą się ostatnimi czasy zmielone zioła. Posiadają postać proszkową, dlatego łatwiej je używać do różnych produktów. Przykładem może być czosnek mielony, który zaliczamy do ziół kuchennych.Z ziół przygotowujemy różnego rodzaju nalewki, syropy i soki, których w naszej kuchni nie powinno zabraknąć. Do ich przyrządzenia potrzeba niestety wiedzy, dlatego warto zainteresować się tematem ziół i ich zastosowaniem w różnych dziedzinach życia.