Tybetański przepis na herbatę, która przedłuża życie

0
3548
Tybetański przepis na herbatę, która przedłuża życie

Medycyna tybetańska rozwinęła jedne z najbardziej skutecznych, a za razem pozbawionych efektów ubocznych sposobów leczenia metodami naturalnymi. Z powodzeniem stosowana jest od wieków na całym świecie. W tych metodach i przepisach możemy znaleźć metody przedłużające życie. Najpopularniejszą i za razem najsmaczniejszą z nich jest ziołowa herbata.

Siła imbiru

Imbir jest cudowną przyprawą, znaną przede wszystkim z właściwości zdrowotnych. Korzystnie wpływa w szczególności na układ odpornościowy. Z tego powodu jest dodawany do potraw i napojów w okresie zimowym, aby zapewnić odpowiednią ochronę przed przeziębieniem.
Korzyści wynikające ze spożywania imbiru są niezmierne. Do potwierdzonych badaniami naukowymi należą:

• Skuteczne zwalczanie przewlekłego zmęczenia i wyczerpania i wzmocnienie organizmu
• Zmniejszanie stanów zapalnych i obrzęków
• Łagodzenie bólu
• Działanie przeciwgorączkowe i antyseptyczne.

Gingerole, czyli dobroczynne substancje aktywne znajdujące się w imbirze, poza wyżej wymienionymi właściwościami, wspomogą nasz organizm w naprawie uszkodzeń, spowodowanych działaniem substancji oksydacyjnych.

Jak właściwie przyrządzić herbatę tybetańską?

Nawet jeśli jest to pierwszy jak, kiedy dowiadujesz się o przepisie na herbatę tybetańską, warto jej spróbować. Należy pamiętać jednak o właściwym jej przyrządzeniu i zachowaniu odpowiednich proporcji. Inaczej jej działanie może różnić się od spodziewanych efektów.

Poniżej znajdziecie listę składników niezbędnych do jej przygotowania:

• Dwie łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
• Szczypta anyżu,
• Dwa litry wody
• Łyżeczka organicznego miodu,
• Zmielona ostra papryka,
• Pięć gramów startego korzenia imbiru.

Sposób zaparzenia herbaty

Aby przyrządzić cudowną Tybetańską herbatę, należy postępować zgodnie z poniższymi przepisem:

• Gotujemy dwa litry wody. Należy to robić co najmniej przez 5 minut.
• Po zagotowaniu lekko ją przestudzamy do 90 stopni.
• Dodajemy wszystkie składniki do wody, jeden po drugim.
• Przykrywamy miksturę na około 10 minut do przestudzenia.
Tak przygotowana herbata tybetańska jest gotowa do spożycia.
W trakcie przyrządzania napoju zwróć szczególną uwagę na:

• Nie należy dodawać składników do wrzącej wody. Ciecz powinna być nieco wystudzona. Dzięki temu wszystkie właściwości odżywcze zostaną odpowiednio zachowane.
• Herbatę tybetańską należy popijać małymi łykami, najlepiej przez cały dzień.
• Jeśli chcemy wypić herbatę od razu, należy pamiętać, aby zrobić to co najmniej 30 minut przed posiłkiem.
• Ilość podanych w przepisie składników wystarczy na przygotowanie naparu dla trzech osób.

Dlaczego warto pić herbatę tybetańską?

Wszystkie poszczególne składniki herbaty mają swoje właściwości prozdrowotne, chociaż to właśnie imbir ma ich najwięcej. W połączeniu tworzą naprawdę silną i skuteczną mieszankę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i poważne infekcje. Dzięki ogólnemu działaniu na organizm poprzez wzmocnienie go, można powiedzieć, że dlatego przedłuża nam życie.

PODZIEL SIĘ
Następny artykułFarmakoterapia