Każdy kraj posiada odrębną charakterystyczną tylko dla niego historię i tradycję. To właśnie one powodują powstanie charakterystycznych potraw. Kuchnia polska została ukształtowana w dużym stopniu dzięki tradycji oraz wpływy państw wschodnich: włoskie, francuskie, rosyjskie, niemieckie i tureckie. Jednym z codziennych i zarazem najbardziej charakterystycznych dla Polski napojów jest herbata spożywana wraz z dodatkiem plasterka cytryny i cukrem oraz kawa. W kuchni polskiej przeważają smaki słone, ziołowe i słodkie. Potrawy o smaku ostrym, charakterystycznym dla kuchni orientalnej, są często łagodzone lub dopełniane śmietaną, aby nie zatarł on prawdziwej idei smaku. Najbardziej charakterystycznymi dla naszego kraju potrawami są pierogi, bigos, kapuśniak oraz różnego rodzaju torty i ciasta. Największy wpływ na ogół smaków typowych dla Polski ma Śląsk oraz inne rejony górskie. Obecnie zamiast dawniej stosowanych kasz przyrządza się ziemniaki, zaś dziczyzna zastąpiona została mięsem wieprzowym i drobiem hodowlanym.