Sok z brzozy – oskoła

0
1704

Sok brzozowy jest towarem deficytowym. To sok wysoce sezonowy i bardzo dobrej jakości. Sok z brzozy pity jest na początku wiosny, kiedy liście jeszcze nie wyrastają na drzewach. Sok ten zawiera dobre dla organizmu cukry, witaminy, sole mineralne oraz kwasy ograniczone. Sok z brzozy był pity dla wzmocnienia oraz oczyszczenia organizmu. Mówi się, że sok z brzozy ma właściwości lecznicze – może regulować pracę układu moczowego i pomagać w takich dolegliwościach jak piasek w nerkach, a także łagodzi objawy choroby wrzodowej. Najlepszy jest sok, który pozyskiwany jest z pnia brzozy. Zawiera on najwięcej witamin i soli mineralnych. Sok z brzozy występuje także w postaci syropu, który ma właściwości przeciwzapalne. Sok brzozowy ma konsystencję lepkiej wody. Oskoła jest slodka, można ją pić na różne sposoby, na przykład: z plasterkiem cytryny, dodając sok żurawinowy czy też sok pomarańczowy. Sok z brzozy najlepszy jest jednak pity na zimno i nieprzetworzony. Jednak do picia nadaje się również sfermentowany sok z brzozy. Natomiast zakonserwowana alkoholem oskoła stanowić będzie dobrą podstawę do nalewek. Sok z brzozy można także zapasteryzować, lecz sok pasteryzowany traci część swoich właściwowści. Świeży sok brzozowy należy przechowywać w chłodnym miejscu w szklanych butelkach. Taki świeży sok może być przechowywany do pięciu dni. Sok z brzozy można pić codziennie, w zależności od uznania – jedna szklankę dziennie lub trzy szklanki. Sok brzozowy jest warty uwagi, to sama natura i samo zdrowie.

http://www.beautypoint.pl/