Ryba po grecku jest to przede wszystkim potrawa typowo wigilijna, chociaż je się ją równie smacznie od czasu do czasu, tak jak w Święta Bożego Narodzenia. Ta potrawa doskonale smakuje na zimno, ale także na gorąco. Jest to ryba w warzywach. Oczywiście przygotowanie takiej potrawy zajmuje troszkę czasu, ale warto dla tego smaku. Najczęściej wybieramy śledzia lub dorsza w takim sosie pomidorowym. Na początku trzeba przygotować warzywa, które należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroi się w półtalarki. Starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler) trzeba podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni w tym samym czasie możemy już smażyć rybę. Warzywa powinny być podlane wywarem, duszone w nim i odparowane. Następnie wszystko powinniśmy zmieszać dodając przecieru pomidorowego, sosu lub zalewając sokiem pomidorowym. Dla zgęstnienia sosu użyjemy mąki ze śmietaną. Taką rybę najlepiej jest jeszcze doprawić pod koniec smażenia. Należy rybę ułożyć w półmisku i zalać ją sosem, tak by warzywa były na wierzchu.