Przyprawy w kuchni są niezwykle ważne, ponieważ to one nadają inności, oryginalności wielu potrawom. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez określonych przypraw, które charakteryzują konkretne potrawy. Przyprawy w kuchni jak najbardziej pozostają doskonale widziane nie tylko w kwestii doprawiania, ale tworzenia na ich podstawie bazy do sosów, które przecież są niezastąpione. Przyprawy w kuchni stają się jak najbardziej dopasowanym elementem podstawowym, od którego wychodzi cały smak. Czasami trzeba tylko odpowiednio na niego się nastawić. Stosując mocne przyprawy, pieprzne, pikantne na pewno trzeba w odpowiedni sposób załagodzić potrawę stosując także jej przeciwwagę, czyli zioła delikatne i aromatyczne w smaku, które zneutralizują tą pikanterię. Oczywiście nie należy zapominać o pietruszce czy koperku, który jest niezastąpiony przy wielu sosach czy potrawach warzywnych. Koperek do młodych ziemniaków, ugotowanych to najlepszy sposób na wyrafinowany smak prostego dania. Potrzebna jest tylko fantazja.