Potrawy z dodatkiem ciekawych przypraw

0
1860

Jakże często zdarza nam się, że nie znamy, a już na pewno nie używamy wielu ciekawych, oryginalnych i mających czasem decydujące znaczenie dla ostatecznego smaku potrawy, przypraw. Kto z nas jadł np. zupę kminkową, albo chleb z szafranem lub ciasteczka z anyżem i kardamonem? Warto sięgnąć zatem po przyprawy bo mogą one istotnie wpłynąć na smak danej potrawy i zmienić ją w wykwintne danie. Niektóre z nich znane były już od tysięcy lat. Sprowadzano je z dalekich zamorskich krain i płacono za nie złotem. Dziś są szeroko dostępne i już nie tak drogie (najdroższy jest szafran). Przepisy kulinarne nie określają dokładnie ile danej przyprawy mamy użyć, zależy to od osobistych upodobań i wyrafinowanego smaku kucharza. Oprócz najbardziej znanych przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, papryka, kminek, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, czy cynamon, mamy jeszcze wiele innych. Należą do nich: anyż, gorczyca, kardamon, jałowiec, kolendra, kurkuma, sezam, szafran .Ostatnio bardzo popularna jest też mieszanka ziół prowansalskich.

http://www.centerfence.pl/