Pieczeń rzymska to bardzo specyficzna potrawa, może być podawana na ciepło lub na zimno- krojona do kanapek. Do tej pory chyba nie wyjaśniono, dlaczego pieczeń ta nazwana została rzymską, skoro nawet nie pochodzi z włoskich regionów. Jest pochodzenia niemieckiego. Pieczeń rzymską przygotowuje się z mięsa mielonego, przeważnie z wołowiny i wieprzowiny, czasami jednak dodaje się do niego cielęcinę. Całość musi być dokładnie zmielona i zmieszana. Do tego mięsa najczęściej dodaje się jaja na twardo, lub inny farsz- tutaj można użyć wyobraźni. Na samym początku powinno się zmielić mięso i cebulę, dodać bułkę tartą namoczoną w wodzie, przyprawy takie jak majeranek, można dodać trochę gałki muszkatołowej i niewielką ilość ziół. Mięso na pieczeń formujemy w formę podłużną, lub zwijamy w wałek, do środka kładziemy farsz lub jajka, przysłaniamy górną częścią mięsa i nastawiamy piekarnik na wysoką temperaturę 180 stopni. Po przygotowaniu blaszki z mięsem, należy je włożyć i upiec. Pieczeń ta na pewno wyjdzie znakomita, doskonale nadaje się na coś innego na obiad.