Poszukując skutecznych środków na redukcję masy ciała można znaleźć informację na temat octu jabłkowego. W dawnych czasach było on używany jako środek medyczny, dziś jest zdrową alternatywą dla zwykłego octu. Technika wytwarzania jabłkowego octu przypomina sposób otrzymywania alkoholu i przebiega w dwóch fazach. W procesie fermentacji cukrów pozyskiwany jest kwas octowy. Ocet jabłkowy jest rekomendowany dla osób cierpiących na cukrzyce, bowiem redukuje ilość wchłanianego cukru do krwi, a także zapobiega skokom insuliny. W świetle tych faktów jest tez stosowany przez osoby zdrowe, które chcą utrzymać kontrolę nad poziomem cukru i insuliny. Co więcej, według badań spożywanie octu jabłkowego do posiłków powoduje uczucie sytości, przez co możliwe jest ograniczenie spożywanego pokarmu i przyjmowaniu mniejszej ilości kalorii. Ocet pozyskiwany z jabłek może więc być pomocny w redukcji masy ciała, jednak musi być stosowany obok racjonalnej diety i odpowiedniego planu treningowego. Sam w sobie nie jest cudownym sposobem na odchudzanie.