Ciekawym rozwiązaniem kulinarnym jest stosowanie surowych rodzajów mięs różnorodnego pochodzenia. Najbardziej popularne jest spożywanie surowego mięsa mielonego w postaci tatara. Zdecydowana większość osób gustuje w różnorodnych rodzajach mięsa mielonego surowego. Musi ono jednak zostać odpowiednio doprawione oraz podane. Samo mięso nie jest jeszcze odpowiednie smakowo. Do tatara konieczne jest wbicie całego surowego jajka oraz doprawienie go solą i pieprzem. Zmienia to całkowicie pierwotny smak samego mięsa. Wraz z mięsem podawane są również kiszone ogórki z cebula, które zmieszane z tatarem tworzą ciekawą kompozycję smakową. Niemniej jednak surowe mięso nie należy do najbezpieczniejszych dla zdrowia produktów spożywczych. Proces gotowania, czy smażenia powoduje wyginięcie ewentualnych bakterii. W mięsie surowym nie ma takiej możliwości. W związku z powyższym wiele osób stara się unikać spożywania takich produktów. Często decydują się na tatar jedynie wtedy, gdy maja pewność co do pochodzenia głównego składnika dania.