Jak na orzecha kokos stanowi dosyć sporą jego odmianę. Chociaż nie rośnie w naszym kraju, to jest on bardzo znany, również ze względu na swoje znakomite właściwości, głównie odchudzające. Znany jest również pod wieloma innymi postaciami, takimi jak olej kokosowy lub mleko kokosowe, stosowane podczas zdrowej diety.
Właściwości kokosa.
Tak wiele postaci, w jakich występuje kokos, świadczy o jego wspaniałych zdrowotnych właściwościach. Zawiera składniki, które wspomagają pracę całego organizmu. Przyspieszają metabolizm, dzięki czemu łatwiej jest schudnąć. Najwięcej pożytku dają kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie i to głównie z ich powodu jest tak chętnie spożywany. Prawdziwy kokos oprócz wartości odżywczych, takich jak potas, magnez, czy też kwas foliowy, posiada również niezbędny błonnik, dzięki któremu usuwane są z organizmu toksyny oraz inne zanieczyszczenia. Również to z tego powodu orzech ten jest odpowiedni podczas odchudzania, mimo zawartości sporej ilości tłuszczów. Jednak trzeba pamiętać, że tłuszcze te wspomagają proces odchudzania. Dlatego mimo swej wysokiej kaloryczności, warto kupować produkty z jego udziałem.
Jak otworzyć kokos?
Kupując opisywany orzech, warto go trochę potrząsnąć i sprawdzić, czy w środku jest woda kokosowa. Słysząc jej chlupanie, można z pewnością nabyć taki kokos, ponieważ ten odgłos świadczy o jego świeżości. Niestety wiele osób ma problem z jego otworzeniem i skorzystaniem z wartości i smaku wody, jaka się w nim znajduje. Na pewno nie warto stosować drastycznych metod, abyśmy jej nie stracili w trakcie rozbijania tego orzecha. Do wylania tej drogocennej wody z kokosa można użyć korkociągu. Na skorupce zawsze znajdują się 3 ciemne „oczka”, a jedno z nich bardziej miękkie. Właśnie w to „oczko” najprościej będzie wbić korkociąg i wywiercić dziurkę, przez która będzie można wylać napój. Po tym działaniu, można bez problemu rozbić orzech na pół, na przykład uderzając w niego młotkiem. Może być potrzebne kilka jego uderzeń. W ten sposób mamy otwarty orzech, który możemy zjeść lub wykorzystać do zrobienia na przykład oleju kokosowego.