Kawa to napój, który serwowany jest w wielu odmianach. Do jednej z najbardziej popularnych należy espresso. Co warto wiedzieć o jego właściwościach? Do przygotowania jakich kaw jest wykorzystywane?
Espresso – skąd pochodzi ta kawa?
Ojczyzną espresso są Włochy. Nazwa ta pochodzi od określenia, które w tłumaczeniu na język polski oznacza wyrazisty, ekspresyjny. I taka też jest właśnie kawa espresso. Do jej zaparzenia jest potrzebne zaledwie siedem gram świeżo zmielonej kawy. Należy je dobrze ubić, by następnie przepuścić przez nie gorącą wodę pod ciśnieniem wynoszącym około 9 barów. Czas parzenia jest bardzo krótki. Wynosi zaledwie 30 sekund. Dzięki temu kawa espresso nie będzie zawierała wysokiej dawki kofeiny. Aby uzyskać gęstą, orzechowobrązową cremę,wykorzystuje się różne gatunki kaw. Espresso serwuje się często razem ze szklanką wody. Zaleca się bowiem oczyszczenie kubków smakowych przed wypiciem kawy. W ten sposób będziemy mogli poczuć pełnię smaku espresso i delektować się nim przez następne kilka minut.
Kawa espresso – jakie znamy jej warianty?
Każdy, kto choć raz był w kawiarni wie, jak wiele odmian kawy jest serwowanych w takich miejscach. Podobnie jest z espresso. Napój ten podawany jest w różnych wariantach. Może być także bazą do innych napojów kawowych. Oprócz podwójnego espresso czy macchiato z dodatkiem spienionego mleka, warto także zwrócić uwagę na ristretto. Jest to bowiem najmniejsza objętościowo kawa, jaką możemy zakupić w kawiarni. Od espresso różni się ilością wody wykorzystanej do zaparzenia oraz czasem ekstrakcji. W wyniku tych zmian otrzymujemy kilkanaście mililitrów kawy o znacznie słodszym i bardziej skoncentrowanym smaku. Kawę espresso możemy przygotować także sami. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mieszankę, którą znajdziemy w ofercie polskich dostawców. Jednego z nich znajdziesz pod tym linkiem https://sklep.ctdepot.pl/espresso. Kawa espresso stanowi także doskonałą bazę do innych napojów mlecznych. Warto wymienić tu chociażby cappuccino czy latte.