Pizza jest daniem pochodzącym z Włoch, pierwotnie był to placek posmarowany oliwą, z dodatkiem pomidorów i oregano. Obecnie na całym świecie są tysiące pizzerii, oferujących niezliczone ilości rodzajów pizzy – taka właśnie najprostsza nosi nazwę margarita. Aby upiec prawdziwą, oryginalna włoska pizzę, niezbędny jest do tego specjalny piec, gdzie temperatura pieczenia pizzy wynosi nie mniej niż 350 stopni Celsjusza. Ponieważ jest to temperatura niedostępna dla naszych kuchenek domowych, można wykonać pizzę samodzielnie w domu według domowych sposobów, których wiele można znaleźć w Internecie. Taka pizza wykonywana jest na bazie ciasta drożdżowego, które jest bardzo proste w konstrukcji – mąka, woda, drożdże, sól i jajko. Następnie placki można podpiec delikatnie, w tym czasie można przygotować farsz na pizzę. Mogą to być pojedyncze składniki układane na pizze tak jak robi się to tradycyjnie, dobrym jednak sposobem jest też przygotowanie sosu pomidorowo-czosnkowego i wszelkie składniki są z nim razem wymieszane. Na podpieczone, wyrośnięte już ciasto należy nałożyć warstwę sosu, na to wysypać ser żółty, tarkowany i wstawić jeszcze do piekarnika, na temperaturę powyżej 200 stopni do czasu, kiedy ser się rozpuści – wówczas pizza domowa jest gotowa.