Odżywianie to bardzo istotny proces, który wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego warto zadbać o to, by dostarczać mu wszelkich niezbędnych składników odżywczych. O czym więc warto pamiętać, przygotowując posiłki na co dzień?
Jak dobre jedzenie wzmacnia zdrowie?
Odżywianie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. To od niego zależy to, ile mamy energii, na jakie dolegliwości cierpimy, czy ile posiłków potrzeba nam do zaspokojenia głodu. Im lepiej się odżywiamy, tym mniej podjadamy, jesteśmy aktywniejsi i nie narzekamy na problemy zdrowotne. W jaki sposób możemy więc zadbać o prawidłowe odżywianie? Zacznijmy włączać do codziennej diety produkty bogate w rozmaite substancje odżywcze. Zbilansowane posiłki są bowiem kluczem do poprawy naszego zdrowia. O czym warto pamiętać? Na pewno o czerwonych owocach. Ich spożywanie powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera. Truskawki, maliny, porzeczki, czy jagody zawierają flawonoidy i polifenole, czyli substancje mające właściwości silnych przeciwutleniaczy. Ich regularne spożywania pozwala obniżyć ciśnienie krwi, podwyższyć poziom dobrego cholesterolu oraz wyeliminować komórki rakowe i choroby wieńcowe. Do potraw warto też dodawać czosnku. Ten naturalny antybiotyk przeciwdziała zastojom limfatycznym i poprawia krążenie krwi w organizmie. Oliwa z oliwek natomiast pomoże nam obniżyć zły cholesterol. Jest bogata w kwasy omega-3 i omega-6, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się złogów w żyłach i innych naczyniach krwionośnych. Możemy ją stosować zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Czy dobre japońskie jedzenie jest zdrowe?
Jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu to z pewnością powinniśmy zagłębić się w kuchnię japońską. Dobre jedzenie z Azji jest pełne wartościowych składników. Dominują w nich owoce morza, ryby, warzywa, czy ryż. Nic więc dziwnego, że Japończyków określa się mianem długowiecznych. Ryby są bogate w kwasy omega-3, które są bardzo potrzebne kobietom w ciąży. Japońskie grzyby Shitake, Maitake i Reishi wzmacniają z kolei naszą odporność. Takimi właściwościami, choć w mniejszym stopniu, cechują się także pieczarki. Nie powinniśmy też zapominać o algach, które są istną bombą mikroelementową. W ich skład wchodzą chociażby magnez, potas, żelazo, czy witamina B12. Dobre japońskie jedzenie możemy przygotować sami. Warto też jednak udać się do restauracji. Jedną z nich znajdziesz w tym miejscu https://nabe.pl/pl/. Ważne, by wybierać lokale serwujące świeże posiłki. Skosztowanie dobrze przyrządzonego ramenu czy sushi może przekonać nas do japońskiej kuchni i włączenia jej do naszej diety.