Wiele osób w dorosłym życiu marzy za tak zwanymi smakami dzieciństwa. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kojarzą się one z czasem beztroski, zabawy, prostego życia. Co ciekawe, bardzo często takie domowe smaki ludzie chcą potem przywracać, ale nie jest to wcale takie proste. Dlaczego? A mianowicie dlatego, że potrzebne są do tego tajemnice tych, którzy takie potrawy kiedyś przygotowywali. Bywa i tak, że takie obiady są w stanie ugotować tylko babcie, które doskonale znają się na kulinariach, zwłaszcza na kuchni tradycyjnej. Można jednak korzystać z podpowiedzi, z przepisów i innych tym podobnych elementów. Co ciekawe, z roku na rok – jak łatwo zauważyć – w naszym kraju przybywa restauracji tradycyjnych, w których oferowane klientom są tak zwane tradycyjne dania, jak za dawnych lat. Skoro jednak takich knajp jest wiele, łatwo się domyśleć, że konkurencja jest ogromna. Co w związku z tym zrobić, by wyrobić sobie odpowiednio wysoką renomę? Najlepiej – jak przyznają fachowcy – zainwestować w reklamę, która jest prawdziwym kluczem do sukcesu. To właśnie dzięki reklamie można zdobyć odpowiednio wysoką popularność, o której marzy wiele restauracji. W taką reklamę trzeba jednak odpowiednio dużo pieniędzy zainwestować.
Szybkie pieniądze
Moim zdaniem sposobem na kłopoty finansowe jest pożyczka. Dzięki pożyczce można podreperować domowy budżet. Miałam swego czasu na tyle trudną sytuację finansową i z opresji ratowała mnie pożyczka. Jako emerytka mam wydatki związane z mieszkaniem i lekami. Dla mnie postawiła mnie na nogi pożyczka. Moja emerytura wynosi 1000 złotych. Uważam, że pożyczka to sposób na godne przeżycie np. świątecznej gorączki. Uważam że jest to sposób na szybkie i łatwe pieniądze. Gdybym miała pożyczyć znów nie zawahałabym się to uczynić. W moim otoczeniu wiele sąsiadek i sąsiadów bierze krótkie kredyty w wysokości około 500 złotych zwłaszcza w okresie świątecznym. Jestem w grupie nisko uposażonych i zdaję sobie z tego sprawę. Choć moje życie nie należy do łatwych staram się dawać radę. Wielokrotnie pożyczki pozwalały mi przetrwać świąteczne przygotowania. Gdyby nie pomoc banku nie stać by mnie było na godne przeżycie świątecznych przygotowań. Uważam, że kredyt to rozwiązanie dla każdego. Pożyczenie pieniędzy nie oznacza jedynie, że jest się biednym.
Historia hamburgerów i sposób ich serwowania
Mimo różnych rodzajów burgerów, hamburger jest tutaj klasyką. Jak się okazuje, potrawa ta ma już swoje lata, bo jej powstanie datuje się na 1904 rok. Wtedy to garncarz, który zajmował się też gotowaniem zaproponował swoim gościom mielony kotlet wołowy, podawany na ciepłej grzance z dodatkiem majonezu, musztardy i zielonej sałaty. Teraz hamburgery podaje się w bułce. Podawane na grzance można zjeść w restauracji Lous Lunch w New Haven. Jest to jeden z najstarszych lokali serwujących hamburgery. Ich potrawy są wysokiej jakości, bowiem mięso podgrzewane jest na grillu. Nie dodaje się kalorycznych sosów, tylko pomidory i cebulkę. W naszych polskich zakładach gastronomicznych jakość hamburgerów pozostawia sporo do życzenia. Po pierwsze, rzadko jest wołowina. Lokale zaopatrują się w gotowe krążki z mięsa mielone, w skład którego wchodzi drób, i to jeszcze tzw. MOM czyli mięso mechanicznie oddzielone od kości, które jest bardzo kiepskiej jakości. Jednak MOM to nie wszystko, bo sporo jest tam substancji konserwujących.
W obronie interesów hotelarzy
Sektor horeca w naszym kraju ciągle kojarzy się z bardzo wieloma niedociągnięciami – pod pewnymi względami do standardów zachodnich jeszcze trochę nam brakuje. Mowa w tym miejscu dokładnie o jednym z elementów branży ho-re-ca, a mianowicie o segmencie hotelarskim. Uczciwie przyznać tutaj należy, iż na przestrzeni kilku ostatnich lat wiele się w tym zakresie w Polsce zmieniło – oczywiście, z punktu widzenia klienta. Oferta hoteli jest coraz bardziej atrakcyjna, obiektów takowych jest sporo, można zatem z powodzeniem wybrać coś, co zaspokoi indywidualne upodobania w miarę możliwości finansowych, co tez jest szalenie istotną kwestią. O ile klienci mogą powiedzieć, że są właściwie z usług hotelarskich zadowoleni, o tyle sami hotelarze mają naprawdę wiele powodów do narzekań. Pominąwszy fakt, że Polska nie jest wciąż niestety krajem przyjaznym dla przedsiębiorców i przed każdym, kto rozkręca własną działalność gospodarczą piętrzą się tylko same trudności, to na dodatek hotelarze są całkowicie zgodni co do tego, że ich interesy są chronione w niedostatecznym i mało zadowalającym stopniu. A przecież branża horeca to nie tylko klienci – owszem, to z myślą o nich otwiera się hotele, prowadzi restauracje i tym podobne, ale nie tylko ich interesy liczą się tutaj. Jest też i ta druga strona – ta prowadząca działalność. W naszym kraju branżowych organizacji mających na celu reprezentowanie interesów hotelarzy jest naprawdę niewiele. Właściwie to wymienić tutaj można dwie najbardziej znane, a mianowicie Polskie Zrzeszenie Hoteli oraz Polską Izbę Hotelarstwa. Nie tylko wspominaną powyżej ochrona interesów hotelarzy organizacje te się zajmują. One również decydują między innymi o tym, w jaki sposób zakwalifikować poszczególne obiekty hotelarskie – wyznaczają zatem pod tym względem określone standardy. Dbają także o to, ażeby jakość świadczonych przez hotele usług stała na jak najwyższym poziomie. Dla porównania – na świecie takich właśnie organizacji działa zdecydowanie dużo więcej.
Sposób przyznawania kredytów mieszkaniowych
Kredyty mieszkaniowe inaczej nazywane są kredytami hipotecznymi. Tym różnią się od innych kredytów, że posiadają określony cel przeznaczenia. Bierzemy je decydując się na kupno mieszkania, które w dobie dzisiejszych cen nieruchomości jest bardzo dużym wydatkiem z reguły nie możliwym do zrealizowania z oszczędności. W tym przypadku dysponujemy szerokim wachlarzem ofert kredytowych, nie mniej jednak wybór jest trudny. Także pamiętać należy, że kredyty mieszkaniowe nie są łatwe do otrzymania. Ze względu na wysokie sumy, na jakie opiewają wiążą się także z wieloma rygorystycznymi obostrzeniami. W celu zminimalizowania ryzyka, z jakimi wiążą się kredyty mieszkaniowe banki badają zdolność kredytową swoich klientów. Badanie to polega na określeniu sytuacji finansowej kredytobiorcy i ocenie czy będzie on w stanie spłacić określoną wysokość kredytu wraz z odsetkami i prowizją wynikającą z tego tytułu. Przede wszystkim wpływ na pozytywny wynik zdolności ma przede wszystkim wysokość comiesięcznego wynagrodzenia oraz wkład własny w kredyt.
Żurek
Żurek to wspaniała potrawa nie tylko stosowana podczas świąt wielkanocnych, na śniadanie. Żur doskonale smakuje także w formie obiadu stosując go od czasu do czasu. Jest to zupa na zakwasie i przyprawiana mąką. Ma ona charakterystyczny kwaśny smak. Podaje się go najczęściej z jajkiem na twardo i kiełbasą np. białą. W niektórych domach żur przygotowuje się na bazie wywaru z białej kiełbasy. Najlepszy żurek podaje się z kiełbaską, wędzonym boczkiem, żeberkami. Można także przygotować go z suszonymi grzybami, a także warzywami na wywarze warzywnym. Często stosuje się wymiennie nazwę żur z barszczem białym. Istnieją spekulacje na temat składu tych dwóch zup, jedna jest na bazie maki pszennej druga zaś na mące żytniej. Oczywiście nie robi to zbyt wielkiej różnicy, oby dwie zupy są zakwaszane. Żur jako kwaśna zupa zyskuje wielka popularność nie tylko w Polsce, ale także za granicą. Żurek musi być oczywiście doskonale przyprawiony najlepiej jego smak oddaje majeranek, który dodaje się pod koniec gotowania.
Ryba po grecku
Ryba po grecku jest to przede wszystkim potrawa typowo wigilijna, chociaż je się ją równie smacznie od czasu do czasu, tak jak w Święta Bożego Narodzenia. Ta potrawa doskonale smakuje na zimno, ale także na gorąco. Jest to ryba w warzywach. Oczywiście przygotowanie takiej potrawy zajmuje troszkę czasu, ale warto dla tego smaku. Najczęściej wybieramy śledzia lub dorsza w takim sosie pomidorowym. Na początku trzeba przygotować warzywa, które należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroi się w półtalarki. Starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler) trzeba podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni w tym samym czasie możemy już smażyć rybę. Warzywa powinny być podlane wywarem, duszone w nim i odparowane. Następnie wszystko powinniśmy zmieszać dodając przecieru pomidorowego, sosu lub zalewając sokiem pomidorowym. Dla zgęstnienia sosu użyjemy mąki ze śmietaną. Taką rybę najlepiej jest jeszcze doprawić pod koniec smażenia. Należy rybę ułożyć w półmisku i zalać ją sosem, tak by warzywa były na wierzchu.
Skorzystałem, i nie żałuje
Miałem wiele możliwości, zaciągnięcia kredytu, jednak zdecydowałem się, odrzucić wszystkie banki, czy znane instytucje finansowe. Pierwszy raz, zaciągnąłem dokładnie dwa niewielkie kredyty gotówkowe w parabanku, o którym słyszałem wiele ciekawych opinii. Tutaj nie chciałbym od razu, przekonywać kogoś, że parabanki mają tańsze kredyty gotówkowe, bo może się okazać, że tak nie jest. Przedstawiam jedynie swój indywidualny przykład, posiadam niewielką firmę, całkiem niezłe dochody, no i zabezpieczenie w postaci majątku. Uważam, że spowodowało to, że koszty, jakie generują kredyty gotówkowe a raczej ich zaciągnięcie, są znacznie wyższe, co powinno moją osobę, zdecydowanie cieszyć czy zadowolić jej oczekiwania. Pewnie, że gdyby nie było innej opcji, to skorzystałbym z oferty banku, czy nawet prywatnego inwestora, staram się jednak budować swoją pozycję, w wielu miejscach. Jak na razie, mam wrażenie, że wykonałem dobre posunięcie, mało tego, jestem niemal pewien, że lepszego nie dało się wykonać.
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska to bardzo specyficzna potrawa, może być podawana na ciepło lub na zimno- krojona do kanapek. Do tej pory chyba nie wyjaśniono, dlaczego pieczeń ta nazwana została rzymską, skoro nawet nie pochodzi z włoskich regionów. Jest pochodzenia niemieckiego. Pieczeń rzymską przygotowuje się z mięsa mielonego, przeważnie z wołowiny i wieprzowiny, czasami jednak dodaje się do niego cielęcinę. Całość musi być dokładnie zmielona i zmieszana. Do tego mięsa najczęściej dodaje się jaja na twardo, lub inny farsz- tutaj można użyć wyobraźni. Na samym początku powinno się zmielić mięso i cebulę, dodać bułkę tartą namoczoną w wodzie, przyprawy takie jak majeranek, można dodać trochę gałki muszkatołowej i niewielką ilość ziół. Mięso na pieczeń formujemy w formę podłużną, lub zwijamy w wałek, do środka kładziemy farsz lub jajka, przysłaniamy górną częścią mięsa i nastawiamy piekarnik na wysoką temperaturę 180 stopni. Po przygotowaniu blaszki z mięsem, należy je włożyć i upiec. Pieczeń ta na pewno wyjdzie znakomita, doskonale nadaje się na coś innego na obiad.
Zdrowa kuchnia – dobre przepisy
Dobre przepisy na obiad bardzo często dostarczają wielu motywacji względem wynalezienia swoich własnych receptur na udany, typowo rodzinny obiad. Bywa, że wystarczy jedynie dobry impuls taki jak widok wspaniałego wysmażonego mięsa, czy soczysty owoc lub warzywo, które może stać się inspiracją na więcej. Na pewno dobre przepisy na smaczny obiad, który podać można bez problemu zarówno w gronie rodzinnym jak również w gronie przyjaciół powinien urzekać zapachem i swym wizerunkiem. Zdrowa kuchnia opiera się przede wszystkim na produktach pochodzenia naturalnego. W większości przypadków brane pod uwagę są jedynie potrawy typowo warzywne, a więc jest to doskonały pomysł na obiad dla wegetarian. Z pewnością aromatyczne sałatki z dodatkiem ziół mogą zachwycić nie jednego, zaś dodatek mięsa może okazać się dobrym odniesieniem. Nikt przecież nie powiedział, że zdrowa kuchnia to tylko i wyłącznie kuchnia wegetariańska. Mięso także warto wprowadzić do swej diety, jest ono ważnym czynnikiem w kwestii racjonalnego żywienia.