Gdzie znajdziemy potrawy z innych kultur

0
Jak traktować przyprawy

Jeśli lubimy jeść bardzo często chcemy się zapoznać z kuchniami z innych krajów. To, czy będziemy mieli dostęp do takich potraw, w znacznym stopniu zależy od tego, gdzie mieszkamy oraz czy mamy możliwość podróżowania. Podczas podróży najłatwiej jest zapoznać się z oryginalnymi potrawami z kuchni krajów do jakich się udajemy. Jeśli mieszkamy w większych miastach mamy możliwość korzystania z restauracji jakie związane są z kuchniami różnych regionów świata. W ten sposób możemy bez ruszania się z kraju skosztować przepisów z różnych części świata. Zanim udamy się do takich restauracji dobrze jest poczytać o nich opinie, jakie możemy znaleźć w sieci, ale również w prasie związane z kulinariami. Nie w każdej restauracji mamy możliwość korzystania z tradycyjnych potrwa związanych z kuchniami z danego regionu świata. Jeśli zależy nam na znalezieniu oryginalnej restauracji musimy bardzo często poświęcić na znalezienie odpowiedniego miejsca nieco więcej czasu. Ważne jest między innymi to, czy dana restauracja jest prowadzona przez osoby pochodzące z innego kraju. Duże znaczenie ma również to kto jest kucharzem w danej restauracji, co może mieć duży wpływ na sposób przyrządzania serwowanych potraw.

http://www.u21.pl/

Taka szybka pożyczka jest mi zdecydowanie na rękę

0

Jestem zupełnie innego zdania niż większość osób która podobnie jak ja korzysta z usług podmiotów finansowych jak banki. W moim przypadku szybkie pożyczki gotówkowe są zdecydowanie na rękę, zresztą korzystam z nich systematycznie i jeszcze nigdy nie miałem żadnych większych problemów z ich spłatą. Wiem, że dla niektórych nawet niewielkie pożyczki gotówkowe to zbyt duże obciążenie ich comiesięcznego budżetu lecz nikt im nie może zabronić się zapożyczać w ten sposób. Na pewno szkoda, że poprzez takie wydawałoby się niewielkie kwoty doprowadzamy się do trudnej sytuacji finansowej, przecież pożyczki gotówkowe są od tego by nam pomóc a nie pchnąć na same dno. Owszem jestem świadom konsekwencji oraz zdarzeń jakie mogą mieć miejsce lecz nie przesadzajmy jeśli wiemy, że nic takiego nie będzie mieć miejsca lub odpowiednio się zabezpieczymy to tego typu chwilówki mogą od czasu do czasu być bardzo przydatne. Zwłaszcza w przypadkach kiedy niezbędne jest pozyskanie gotówki na jakiś cel a nie mamy możliwości skorzystania z innego opcji.

http://www.pustelnica.pl/

Leczenie za pomocą ziół

0

Leki tworzone na bazie naturalnych składników często nazywane są lekami galenowymi. W tym przypadku pod pojęciem naturalnych składników kryją się najczęściej zioła. Określenie tego typu preparatów mianem leków galenowych pochodzi od nazwiska rzymskiego lekarza, który opracował a później udostępnił wiele przepisów na leki tego typu. Zioła przetwarza się na bardzo różne sposoby. Najczęściej spotykane są w postaci naparów, maści, nalewek, syropów, herbatek. Leczenie ziołami to tradycja znana od wieków. Ziołolecznictwo jest jedna z dziedzin medycyny. Niemniej jednak trzeba mieć świadomość, że ziołolecznictwo to nie same zioła, ale syntetyczne preparaty zawierające zioła. Oczywiście leki taki są znacznie lepsze od tych tworzonych w sposób syntetyczny. Przede wszystkim lepsze są, dlatego że nie powodują w organizmie nieodwracalnych zmian nawet podczas długotrwałego stosowania. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie samych ziół, niemniej jednak w tym przypadku wymagana jest cierpliwości i wytrwałość stosowania.

http://www.maleacieszy.pl/

Niebezpieczeństwo jedzenia surowych potraw

0

Ciekawym rozwiązaniem kulinarnym jest stosowanie surowych rodzajów mięs różnorodnego pochodzenia. Najbardziej popularne jest spożywanie surowego mięsa mielonego w postaci tatara. Zdecydowana większość osób gustuje w różnorodnych rodzajach mięsa mielonego surowego. Musi ono jednak zostać odpowiednio doprawione oraz podane. Samo mięso nie jest jeszcze odpowiednie smakowo. Do tatara konieczne jest wbicie całego surowego jajka oraz doprawienie go solą i pieprzem. Zmienia to całkowicie pierwotny smak samego mięsa. Wraz z mięsem podawane są również kiszone ogórki z cebula, które zmieszane z tatarem tworzą ciekawą kompozycję smakową. Niemniej jednak surowe mięso nie należy do najbezpieczniejszych dla zdrowia produktów spożywczych. Proces gotowania, czy smażenia powoduje wyginięcie ewentualnych bakterii. W mięsie surowym nie ma takiej możliwości. W związku z powyższym wiele osób stara się unikać spożywania takich produktów. Często decydują się na tatar jedynie wtedy, gdy maja pewność co do pochodzenia głównego składnika dania.

http://www.quadrat.pl/

Potrawy tureckie

0
Aromatyczna i smaczna kuchnia orientalna

Kuchnia turecka to interesujące i dla nas zupełnie oryginalne smaki. Jest to sztuka kulinarna charakteryzująca się ogromna różnorodnością oraz bogactwem – pamiętać bowiem trzeba, jaki zasięg miało kiedyś imperium osmańskie, stąd też obecnie tureckie kulinaria są pełne wpływów wywodzących się z rozmaitych stron świata. Zupełnie inaczej aniżeli u nas są tutaj traktowane chociażby warzywa – serwowane są zawsze na zimo, po uprzednim ich usmażeniu z cebulą, pomidorami, czosnkiem, koniecznie na oliwie oliwek (spore ilości), a także doprawieniu solą oraz cukrem. Warzywne specyfiki traktuje się jako osobne dania, a nie dodatek do innych potraw. Jednym z bardziej popularnych w Turcji warzyw jest bakłażan. Ponadto turecka kuchnia słynie oczywiście z kawy, a parzy się ją tu paroma metodami. Generalnie jednak jest ona bardzo mocna. Herbatę natomiast spożywa się w Turcji bardzo gorącą, z pokaźną ilością cukru. Z napojów alkoholowych natomiast trzeba w tym miejscu wymienić oczywiście raki – czyli wódkę na anyżu.

http://www.miasto-dialogu.pl/

Przygotowane spaghetti

0

Spaghetti to doskonale znana, zapewne wszystkim wam potrawa, jaka pochodzi z Włoch. W Polsce doszliśmy już do przygotowania własnej wersji tej potrawy, która wprawdzie nie odbiega znaczącą od włoskiej odmiany, ale nie da się ukryć, że jest bardzo „polska”. Na spaghetti każdy posiada tak naprawdę własny przepis. Osobiście staram się, potrawę przygotować całkowicie samodzielnie od podstaw. Wpierw należy podsmażyć mięso mielone, a następnie, na oddzielnej patelni podsmażyć cebulkę. Następnie te dwa składniki są łączone i tym sposobem trafiają do jednego garnka. W owym garnku dodawane są kolejne, inne składniki oraz przyprawy. Na myśli mam tutaj przede wszystkim koncentrat pomidorowy, czosnek, bazylię, ewentualnie czosnek granulowany, w przypadku braku czosnku naturalnego. Wspominany koncentrat pomidorowy powinien być dopasowany objętościowo do ilości mięsa oraz cebuli. Zbyt duża ilość sosu może zupełnie zniszczyć potrawę, a do tego doprowadzić nie chcecie. Kiedy już przygotujecie odpowiedni makaron oraz nałożycie na niego sos, to koniecznie to wszystko posypcie startym serem. Wówczas smak potrawy będzie o wiele lepszy.

http://www.lubiepowietrze.pl/

Tradycyjna kuchnia polska najsmaczniejsza na świecie

0
Protesty przeciw zakazom palenia w barach

Chociaż coraz więcej podróżujemy po świecie, próbujemy różnych, nawet najbardziej egzotycznych potraw, zawsze z sentymentem będziemy myśleć o naszej kuchni, która powinna nam smakować najbardziej na świecie, a są ku temu podstawy. Polskie smaki powstały wieki temu, gdy na naszych ziemiach były różne uwarunkowania historyczne, polityczne, ścierały się różne wpływy. Efektem tego jest ogromne bogactwo polskiej kuchni, którą na szczęście udało się zachować od zapomnienia i zamiany na europejskie, napływowe trendy. Praktycznie, każdy region Polski ma swoje sztandarowe potrawy, które od wieków przetrwały na danym terenie, które dziś są wizytówką danej miasta, czy okolicy. Pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno wielu restauratorów chciało zapomnieć o polskiej kuchni, stawiając na potrawy włoskie, francuskie, hiszpańskie, często nie mając pojęcia o ich przygotowaniu. Na szczęście, sami turyści zagraniczni poniekąd wymusili na naszej dzisiejszej gastronomii powrót do korzeni, a wielu z nich zakochało się w polskich pierogach, grzybach, dziczyźnie. Czy może być lepsza reklama dla kuchni, która wyrosła z ubóstwa i głodu?

http://www.e-chlopak.pl/

WSZYSTKO W JEDNYM MIEJSCU – HURTOWNIA GASTRONOMICZNA

0

Tak jak myślałem – znalezienie hurtowni gastronomicznej, gdzie naprawdę tanio, szybko i bezpiecznie kupię wszystko, co związane z technologią zbiorowego jedzenia nie jest proste. Większość tego typu miejsc posiada asortyment o bardzo wąskim polu zastosowania. Dla mnie, hurtownia gastronomiczna to miejsca, gdzie powinienem móc zaopatrzyć się zarówno w sztućce, chemię do czyszczenia i dezynfekcji kuchni, jak i profesjonalne elementy jej wyposażenia. Wielkie było moje zdziwienie, kiedy odwiedzając ogromną hurtownię, zdawałem sobie sprawę, że zajmuje się ona sprzedażą wyłącznie patyczków do szaszłyków i wykałaczek. Aby znaleźć interesujący mnie asortyment w jednym miejscu musiałem przejechać blisko 300 kilometrów, jednak opłacało się. Hurtownia była ogromna, zrobiłem spore zakupy i otrzymałem zadowalający mnie rabat. Wyposażenie baru, meble ze stali nierdzewnej, krajalnica, zmywarka, mikser do ciasta, piec konwekcyjno parowy, zastawy stołowe, mieszarka do ciasta, łopata i blacha do pizzy, piec konwekcyjno parowy, szatkownica, kostkarki, bemary i obieraczki – zamówienie było ogromne. Hurtownia gastronomiczna okazała się być tak solidna, że obiecała dostarczyć wszystkie sprzęty na własny koszt – a wiezienie takiej ilości rzeczy na spore odległości niesie ze sobą koszt dość wysoki – ja byłem za ta jak najbardziej usatysfakcjonowany. Jeżeli stanę ponownie przed koniecznością złożenia sporego zamówienia na sprzęt do naszej restauracji, nie będę miał wątpliwości, gdzie się zwrócić.

http://www.dpam.pl/

Kwaśny smak – dobry?

0

W wielu kulturach potrawy o kwaśnym smaku są bardzo szybko odrzucane. Nie lubimy bowiem kwasowości, uznając ją za coś szkodliwego. Z czego to wynika? Przede wszystkim z tego, że rzeczywiście, różnego rodzaju produkty, gdy się psują, mogą kwaśnieć. Jednakże, nie wszystko, co kwaśne jest niezdrowe. My, Polacy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że rzeczy kwaśne mogą być naprawdę smaczne i zdrowe, w związku z tym kwaśne odcienie smaków wykorzystujemy w swojej kuchni nader często do różnych celów. Za przykład można tutaj podać wszystko, co związane jest bezpośrednio z tak zwanymi kiszonkami – często przecież jemy kapustę, czy też ogórki kiszone, zajadając się wręcz nimi i tworząc z ich pomocą różnego rodzaju ciekawe potrawy. To jednak, oczywiście, nie wszystko, bo możemy także myśleć o różnego rodzaju zakwasach, jak na przykład zakwasie mąki żytniej, który jest podstawą żurku, czy też barszczu białego, doskonale wyważonego i bardzo smacznego pod każdym względem. Warto więc spojrzeć na kwaśne potrawy nieco bardziej przychylnym okiem i zrozumieć ich wyjątkowe walory, które są nieocenione i dają naprawdę wiele dobrych efektów pod każdym względem, o jakim tylko pomyślimy w praktyce działania.

http://www.miastomojeawnim.pl/

Kuchnia chińska

0

Kuchnia chińska jest kuchnią odległych krajów na kontynencie, który nazywa się Azja. Jednakże również i w Polsce ta kuchnia jest szeroko rozpropagowana. I to jedzenie nam smakuje, jest strasznie pyszne, a do tego można się tym najeść, a nie tylko zapchać. I jego cena wcale aż tak bardzo nie przeraża. A potrawy nie dość, że smakowicie wyglądają, wyśmienicie pachną to jeszcze w dodatku jak smakują. Można wyróżnić wiele potraw tej kuchni, jak na przykład banan w cieście, kurczak w sosie pikantnym, czy też kurczak w cieście sezamowym. Potraw jest na pewno o wiele więcej jednak teraz do głowy przychodzą mi akurat takie potrawy, ponieważ są bardzo lubiane przeze mnie. Warto także jeszcze wspomnieć o sajgonkach. Jednakże na największą uwagę zasługuje surówka, którą otrzymamy do zamówionej potrawy. Mimo iż wielokrotnie próbowałam zrobić taką samą w domu to niestety mi to nie wychodziło. Zapewne osoby tam pracujące mają swoje specjalne sposoby na uzyskanie takiego smaku, albo może używają innych przypraw.

http://www.mamaenter.pl/

ZOBACZ TEŻ