Zupa ogórkowa

0

Każdy chyba zna doskonały smak zupy ogórkowej. Robiona przez nasze mamy i babcie ogórkowa smakuje najlepiej. Zazwyczaj dodajemy do niej świeżych warzyw. Przede wszystkim należy mieć ogórki kiszone. Najlepsze są te własnej roboty, gdyż wiadomo z jak są ukiszone, a także jak smakują. Jeśli nie mamy możliwości zrobienia własnych przetworów z ogórkami w roli głównej możemy kupić w dobrych sklepach warzywnych, a w gorszym wypadku kupić te w słoikach. Do wywaru mięsnego dodajemy jeszcze włoszczyzny, jarzyny i przyprawę. Najlepiej smakuje zupa ogórkowa z dodatkiem świeżego, posiekanego kopru, takiego prosto z ogródka. To właśnie koper nadaje takich wspaniałych aromatów i apetycznego wyglądu. Zupa ogórkowa jest bardzo kwaśna, dlatego wspaniale wpływa na trawienie i pracę jelit. Najlepiej, gdy jest podawana ze śmietaną, wówczas ten kwaśny smak delikatnie łagodnieje. Ogórkową można podawać ze słodkimi potrawami takimi jak naleśniki lub z tymi bardziej tradycyjnymi jak ziemniaki z sosem i mięsem mielonym czy schabowym. Ogórkowa doskonale nadaje się na letnie popołudnia.

http://www.convict.pl/

Mniszek lekarski

0

Mniszek lekarski, pospolity trawnikowy chwast nazywany mleczem, można wykorzystać jako wartościowy surowiec zielarski. Jesienią i wczesną zimą, gdy rośliny zwiędną, a substancje odżywcze zgromadzą się w korzeniach, warto wykopywać korzenie i sporządzać z nich odwar. Stosowany zewnętrznie, łagodzi on podrażnienia skóry, natomiast wewnętrznie poprawia działanie wątroby i gospodarkę cholesterolem. Kwiaty i liście, zebrane wczesną wiosną, można wykorzystywać do naparów, które działają odtruwająco, ogólnie oczyszczają organizm z toksyn i pobudzają pracę nerek. Moczopędne działanie mniszka ułatwia wypłukiwanie szkodliwych substancji z organizmu. Ponadto młode liście, nieuszkodzone i oczyszczone, można dodawać do różnych sałatek. Dobrze będą smakować także w zupach warzywnych, sosach czy świeżym gazpacho. Z gotowanych z cukrem kwiatów można sporządzić smaczny, miodowy syrop, nadający się na przykład do słodzenia herbaty; płatki mogą też służyć do wyrobu wina kwiatowego o miłym, świeżym smaku.

http://www.cooltural.pl/

Kuchnia łączona z jadalnią

0

Ludzie nie lubią sobie utrudniać codziennego życia i o wiele bardziej starają się przede wszystkim o to, aby móc dla swoich potrzeb przygotować elementy, które będą dla nich po prostu wygodne. Jednym z tego typu pomysłów, które możemy bez większych problemów stworzyć w swoim domu jest kuchnia połączona z jadalnią. Dzięki tego typu rozwiązaniu będziemy mogli naprawdę czuć się w sposób bardzo komfortowy i nie musieć się martwić w żaden sposób o to, że będziemy musieli tracić czas na obchodzenie zbędnych przestrzeni zabudowanych w momencie kiedy tak naprawdę moglibyśmy bezpośrednio przychodzić z jego pomieszczenia do drugiego. Modne są również kuchnie wpółotwarte gdzie jest duże okno pomiędzy jednym pomieszczeniem, a drugim gdzie przenosi się posiłki. Powinniśmy przede wszystkim postarać się o to, aby móc jeszcze lepiej odpoczywać w naszym domu i nie musieć się zbytnio irytować złą zabudową naszych pomieszczeń. Dlatego też warto przemyśleć ową opcję i zastanowić czy się czy nie była by ona komfortowa również dla nas.

http://www.naszawitryna.pl/

Potrawy z dodatkiem ciekawych przypraw

0

Jakże często zdarza nam się, że nie znamy, a już na pewno nie używamy wielu ciekawych, oryginalnych i mających czasem decydujące znaczenie dla ostatecznego smaku potrawy, przypraw. Kto z nas jadł np. zupę kminkową, albo chleb z szafranem lub ciasteczka z anyżem i kardamonem? Warto sięgnąć zatem po przyprawy bo mogą one istotnie wpłynąć na smak danej potrawy i zmienić ją w wykwintne danie. Niektóre z nich znane były już od tysięcy lat. Sprowadzano je z dalekich zamorskich krain i płacono za nie złotem. Dziś są szeroko dostępne i już nie tak drogie (najdroższy jest szafran). Przepisy kulinarne nie określają dokładnie ile danej przyprawy mamy użyć, zależy to od osobistych upodobań i wyrafinowanego smaku kucharza. Oprócz najbardziej znanych przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, papryka, kminek, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, czy cynamon, mamy jeszcze wiele innych. Należą do nich: anyż, gorczyca, kardamon, jałowiec, kolendra, kurkuma, sezam, szafran .Ostatnio bardzo popularna jest też mieszanka ziół prowansalskich.

http://www.centerfence.pl/

Pierwsze danie

0

Pierwsze danie to zazwyczaj zupy, są one początkiem obiadu, a więc muszą być lekkie i niesycące. Zupą rozpoczynamy obiad. Zupa powinna być ugotowana ze świeżych warzyw i mięsa. Nie mogą to być warzywa które już dłuższy czas leżą, bądź należy unikać tych z zamrażarki. Każda zupa powinna być tak gotowana aby była jak najbardziej pełno wartościowa. Dlatego warzywa powinniśmy dodawać do zupy kiedy mięso jest miękkie nie wcześniej, gdyż wszystkie ich wartości odżywcze się wygotują. Zupę trzeba także doprawić świeżymi ziołami, należy unikać gotowych przypraw z papierka, a używać tych świeżych, takich jak świeżo zmielony pieprz i inne. Zupę trzeba także dobrze odcedzić od wygotowanej zieleniny, a na koniec świeżą zieleninę pokroić prosto do ugotowanej zupy, wtedy jest ona pełnowartościowa. Zupę można podawać z makaronem, ryżem, bądź też po prostu jeść ją samą. Należy jednak pamiętać aby jej zbytnio nie rozgotować , wszystko powinno być twardawe ale zjadliwe, ugotowane, trzeba dobrze pilnować tego.

http://www.nieoficjalnie.pl/

Gotowanie na oliwie z oliwek

0

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna brać bardzo do siebie wszelkie zalecenia lekarzy, którzy starają się nam pokazać w jaki sposób powinniśmy żyć i funkcjonować. Dzięki dobremu dobraniu dla siebie elementów spożywczych możemy zapewnić sobie o wiele dłuższe życie i ominąć wiele chorób, które mogły by być dla nas samych po prostu szkodliwe. Warto jest się postarać o to, aby w sposób odpowiedni móc dobierać dla siebie przede wszystkim wszystkie dodatki do potraw oraz tłuszcze, na których są one przygotowywane. W wielu wypadkach ludzie nie zdają sobie sprawy z tego jak bardzo źle może się skończyć ciągłe gotowanie na pełnym tłuszczu, które naprawdę niekorzystnie będzie się dla nas kończyło. Warto jest się naprawdę zastanowić względem tego czy nie dużo lepszą opcją dla nas mogła by być oliwa z oliwek. Przede wszystkim nie potrzebujemy jej tak naprawdę dużo do pieczenia i smażenia. Wystarczy zaledwie kilka kropel. Jej ogromnym plusem są złożone tłuszcze omega, które potrafią poprawić o wiele nasze zdrowie. Pamiętajmy o tym, że dużo bardziej ekonomiczne wyjdzie nam przygotowanie dania na oliwie z oliwek niż na zwykłym oleju, gdzie będziemy mogli dodatkowo uzyskać nie powtarzalny smak.

http://www.kobiecylajf.pl/

Kuchnia dla całej rodziny

0

Po założeniu swojej rodziny niezależnie od płci dużo czasu spędzamy w kuchni. Oczywiście osoby pracujące dużo mniej czasu tam spędzają niż te, które nie pracują i których głównym zadaniem jest opiekowanie się dziećmi i zajmowanie się domem. Zatem kto zajmuje się w domu gotowaniem, mocno uzależnione jest ono od czasu jakim się dysponuje oraz wcześniej ustalonym podziałem obowiązków. Rzecz jasna zdarzają się sytuacje, iż osoba pracują również gotuje między innymi dlatego, iż lubi to. Wbrew pozorom to właśnie mężczyźni więcej czasu spędzają w kuchni dla przyjemności. Mówi się, iż są najlepszymi kucharzami na świecie. Jeżeli zatem będziemy chcieli stworzyć dobrze urządzone pomieszczenie kuchenne, to będziemy musieli wybrać takie meble oraz elementy wyposażenia do niego, aby spełniało ono oczekiwania wszystkich członków naszej rodziny. Nie ważne kto będzie gotował oraz spędzał tam dużo czasu. Każdy z domowników będzie się musiał zawsze dobrze czuć się w niej. Nie jest również ważne jak drogie będzie się chciało nabyć meble oraz wyposażenie, zawsze będzie trzeba zakupić to co będzie pasowało i odpowiadało wszystkim z osób korzystających z kuchni. Nie jest istotna cena wyposażenia, lecz jego użyteczność.

http://www.30wtrampkach.pl/

Restauracyjne jedzenie

0

Polacy coraz bardziej przekonują się do tego, że jedzenie w restauracjach może być naprawdę przyjemne i smaczne, a przede wszystkim, jest to dobra okazja do spędzenia czasu w miłym gronie. Dlatego też, coraz chętniej chodzimy do różnego rodzaju restauracji, próbując smaków z kuchni całego świata. I wiemy już dziś dobrze, że niezależnie od ceny posiłku, jaki spożywamy, oczekiwać możemy od niego wysokiej jakości rozumianej na wiele sposobów. Warto więc na pewno zdać sobie z tego sprawę. Dlatego też, coraz częściej kelnerowi zadaje się pytania o to, czy danie jest przygotowane ze świeżych składników, czy nie używa się żadnych proszków i polepszaczy oraz o to, w jaki sposób potrawa jest przygotowywana. Warto więc na to na to na pewno zwrócić uwagę, szczególnie, że stajemy się coraz bardziej otwarci na kuchnie z całego świata i umiemy odróżnić rzeczy naprawdę dobre, smaczne i przyrządzone w zdrowy i naturalny sposób od tego, co robione jest naprędce, z mrożonych produktów z dodatkiem proszków polepszających smak.

http://www.auriva.pl/

Przestronna kuchnia

0

Budując swój dom staramy się przede wszystkim o zadbanie w jak największym stopniu o wszystkie jego elementy, tak, aby w przyszłości nie mieć z nimi najmniejszych problemów. Kwestią nader ważną staje się również dobranie odpowiednich dodatków do wykończenia wnętrz w naszych domach, aby mogły bezpośrednio nawiązywać do naszego usposobienia, a także samych potrzeb. Najlepiej jest już na starcie zająć się pomieszczeniami najbardziej trudnymi do odpowiedniego zabezpieczenia takimi jak kuchnia. W niej to właśnie trzeba za jednym razem połączyć zarazem funkcjonalność, która musi być w miejscu przeznaczonym głównie do pracy jak i styl dopasowany do wszelkich innych pomieszczeń. Dlatego też ludzie mają nie lada problem, aby móc właściwie dobrać dla siebie wszelkie dodatki i skonfigurować je w taki sposób, aby móc odpowiednio przeprowadzić poszczególne kwestie dotyczące jej zabudowy. Kwestią, która z całą pewnością będzie dla nas dość ważną będzie głównie zapewnienie odpowiedniej przestronności owej powierzchni. Bez wątpienia bowiem będziemy potrzebowali dla siebie właściwej ilości miejsca, aby czuć się wygodnie w tym miejscu. Mając odpowiednią ilość przestrzeni, będzie nam również o wiele prościej zająć się kwestią taką jak jej zabudowanie.

http://www.zouza.pl/

Liczy się podejście a z czasem wszystko się uda

0

Wyczyny w kuchni bez wątpienia można nazwać sztuką. W końcu człowiek tworzy cos indywidualnego, to od niego zależą losy każdego posiłku. Należy pamiętać, że z gotowaniem należy delikatnie, ponieważ każdy nieprzemyślany krok niesie za sobą ryzyko zmarnowania potrawy. Człowiek gotując na pewno uczy się cierpliwości, jest to również przydatne w życiu. Wielu twierdzi, że pichcenie to ciężka praca, że niektórzy się do tego nie nadają. Jest to oczywiście naiwne wytłumaczenie, wszystko jest dla człowieka i gdy on wykazuję zainteresowanie to nie ma innej drogi jak ta do sukcesu. Do przyrządzenia posiłku należy podejść spokojnie z optymistycznym nastawieniem. Kiedy ktoś z góry zakłada, że na przykład ciasto opadnie to tak, też się stanie. Najważniejsze jest podejście do sprawy, nie trzeba być wielce doświadczonym, żeby przygotować naprawdę pyszne danie. Stołowanie się na mieście to najgorsza z możliwych dróg. Restaurację można zrobić w swoim własnym domu i gotując bez wątpienia nazywać się kucharzem.

http://www.bialamagia.pl/

ZOBACZ TEŻ