Amerykańskie specjalności

0
1792

Stany Zjednoczone kojarzone są głównie z szybkimi i tanimi posiłkami prowadzącymi wiele osób do otyłości. Jednak kraj ten to nie tylko fast food i słodkie napoje. Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest mieszanie wielu kulinarnych stylów przybywających imigrantów i tworzenie przez to oryginalnych potraw. Popularnym śniadaniem jest PBG, czyli kanapka powstała z dwóch kromek chleba posmarowanych masłem orzechowym i dżemem. Amerykanie często rozpoczynają dzień od tradycyjnych pancakes – grubych naleśników najczęściej z dodatkiem syropu klonowego. Każdy stan ma swoje oryginalne przepisy na kurczaka. Ja osobiście uwielbiam ostre skrzydełka z dodatkiem miodu (spicy honey wings). Oczywiście żaden Amerykanin nie powstydzi się hamburgerów. Nie chodzi jednak o te małe podawane w fast-foodach. Oryginalny amerykański hamburger to duża bułka z kotletem z mielonej wołowiny i warzywami polanym sosem barbecue. Każdy miłośnik mięsa marzy o podawanych w Stanach Zjednoczonych stekach. Ogromne płaty najlepszej wołowiny, delikatnie podsmażone i krwiste w środku z dodatkiem masła. Po prostu sama rozkosz. Popularnymi słodyczami jest fudge przypominający trochę krówki z różnymi dodatkami (np. orzechy, rodzynki, czy chili). Pora więc poznać lepsze dania Ameryki, niż te podawane w podłych sieciówkach.

http://www.cristals.pl/