Pasjonaci zup potrafią gotować je na przeróżne sposoby. Jako zupy lekkie z rozdrobnionymi składnikami, kremy, syte dania jednogarnkowe, potrawy jarskie lub mięsne.
Jednym z etapów komponowania zupy jest zadecydowanie o tym, czy będziemy chcieli ją zagęścić. Jeśli tak, stanie się posiłkiem bardziej kalorycznym i odżywczym.
Czym zagęścić zupę? W zależności od diety, którą stosujemy możemy tego dokonać przy pomocy produktów zbożowych, mlecznych, kasz oraz warzyw.
Najbardziej popularnym sposobem zagęszczania zupy jest dodanie mąki. Można to zrobić mieszając ją z porcją zupy, aż nie będzie już widocznych grudek i powoli dodając mieszankę do całości dania. Inną opcją jest dodanie do zupy zasmażki. Wówczas mąkę uprzednio podsmażamy na tłuszczu np. na maśle. Dodając do zupy mąkę możemy zdecydować się na najróżniejsze produkty glutenowe lub bezglutenowe. Ich wybór jest naprawdę bardzo szeroki.
Drugim popularnym sposobem na zagęszczenie zupy jest dodanie śmietany lub jogurtu. W zależności od tego, jaki dokładnie produkt wybierzemy, otrzymamy charakterystyczny smak potrawy. Inny smak będzie miała zupa na jogurcie, inny na kwaśniej śmietanie, a jeszcze inny przy zastosowaniu kremówki.
Coraz częściej obserwuje się zagęszczanie zupę sypką kaszą. Jedną z najpopularniejszych kasz używanych do tego celu jest kasza jaglana. Wystarczy dorzucić do garnka z prawie ugotowaną zupą odpowiednią jej ilość i poczekać aż napęczniej.
W roli zagęszczaczy z powodzeniem sprawdzą się także wybrane warzywa np. rozdrobniony na małe cząstki kalafior, czy brokuł. Wśród roślin strączkowych świetnym rozwiązaniem będzie czerwona soczewica. Bardzo szybko mięknie, dodaje smaku oraz wysokiej jakości wartości odżywczych.
Zupę możemy także zagęścić żółtkiem. Jest to sposób znany zwłaszcza przez nasze babcie. Nie jedna z nich nie wyobraża sobie innego sposobu na gęstą zupę.
Rzadziej spotykamy się z zagęszczaniem zupy serem. Również w tym przypadku mamy dodatkowy wybór. Możemy użyć na przykład serka białego – mascarpone lub żółtego sera topionego, a nawet sera twardego jak parmezan.