Istnieje bardzo wiele rozmaitych tradycji kulinarnych na naszym pięknym i obfitującym w rozmaite kręgi kulturowe globie ziemskim, jednak spośród nich niewątpliwie najbliższą obywatelom Rzeczpospolitej jest Kuchnia orientalna. Nie wynika to z niesamowitej smakowitości sporządzanych przez wyposażone w grube strąki kruczoczarnych włosów Chinek czy Japonek potraw, lecz z jej niesamowitej wręcz bliskości oraz podobieństwie do kuchni rodzimej.Kuchnia orientalna bowiem nie może niestety poszczycić się prawie żadnymi szczególnymi daniami, które przyciągać by mogły do licznych dalekowschodnich krajów jakichś turystów. Nie stanowi bez wątpienia mogącego równać się z występującym na terenie Włoch czy Hiszpanii fenomenu popularności z powodu jedzenia, nie można jednakże odmówić jej pewnej pożywności. Pewni jednak być możemy, iż jest Kuchnia orientalna zdecydowanie niezalecaną przez żadnych szanujących się lekarzy specjalistów i dietetyków osobom cierpiącym częstokroć na niestrawność lub pragnącym nie tylko dbać o linię, ale również i pozbyć się przynajmniej odrobiny zbędnych kilogramów. Kuchnia orientalna cechuje się bowiem bardzo dużą ilością potraw raczej ciężkostrawnych i bardzo wiele dań wymaga wstępnego obsmażania nie tylko na niezdrowym maśle, ale częstokroć także na smalcu! W dodatku często zdarza się polewanie gotowego już dania tak zwanymi sosami tłustymi tudzież podgryzanie całych pęczków pysznego makaronu ryżowego! Tradycyjna Kuchnia orientalna poleca taki specjał zapijać dużymi chaustami alkoholu – sake.