Tatry poza wspaniałymi widokami słyną również z produkcji wspaniałych serów zwanych oscypkami. Jest to produkt regionalny, którego najwięcej rodzajów mamy okazję zobaczyć i posmakować odwiedzając noclegi. W tym mieście wzdłuż głównych ulic handlowych ustawione są całe stragany, na których prezentują się różne gatunki tego wyśmienitego sera. Odwiedzając noclegi wielkim błędem byłoby nie spróbowanie regionalnej kuchni oraz wyśmienitych serów, które są charakterystyczne dla tego regionu. Jeśli wyjedziemy kawałem za noclegi, mamy nawet możliwość zobaczenia, w jaki sposób są wyrabiane te sery, wystarczy udać się do tradycyjnej bacówki położonej na którejś z hal, gdzie prawdziwi górale trudnią się wyrobem takich właśnie serów. Na miejscu można nie tylko posmakować tych wspaniałości, ale można je również kupić, dlatego dobrze mieć jest przy sobie chociaż kilka groszy na taką wyjątkowa przekąskę, na która każdy nabierze ochoty po długiej górskiej wędrówce.