Jeśli ktoś odwiedza pierwszy raz hotel mający w opisie wiele gwiazdek, wiele problemów może mu przysporzyć hotelowa restauracja, w której powinniśmy wykazywać się nienagannymi manierami. Korzystając ze śniadania musimy być przygotowani na to, że hotel przywita nas najprawdopodobniej śniadaniami kontynentalnymi serwowanymi w ramach szwedzkiego stołu. Oznacza to dla nas tyle, że będziemy mieli do wyboru wiele potraw, z których wybieramy dla siebie te, które najbardziej lubimy, bądź te, których chcemy spróbować w ramach nowości. Co do manier, to pamiętajmy, że jest to hotel i należy się tu zachowywać na odpowiednim poziomie. Dlatego nie nakładajmy sobie od razu na talerz góry jedzenia, aby potem połowę z niego zostawić. Nakładajmy racjonalne porcje, zawsze lepiej pójść po dokładkę, tym bardziej, ze jedzenie jest na dostępne przez cały czas w restauracji, niż zostać z talerzem, na którym panuje wielki nieład i mnóstwo nieskonsumowanych potraw.