Grecka sałatka

0
2151

Typowa grecka sałatka to połączenie takich warzyw jak ogórek, pomidor, cebula, zielona papryka, oliwki, i niezastąpiony w swych wyczynach ser feta. Jest on właściwie kluczowym dodatkiem, który określa niepowtarzalny smak całej tej kompozycji. Oczywiście taka sałatka powinna być też zroszona octem winnym i oliwą z oliwek, aby nadawała doskonałych wrażeń smakowych. Grecy dużą wagę przywiązują do właśnie tego sera, który wykonany jest z mleka owczego, koziego. Jest przechowywany w specjalnych solankowych zalewach, które są naturalnymi konserwatorami. Ser feta jest słony, ale jeśli komuś to przeszkadza, zawsze można go opłukać zimną wodą i wkroić do sałatki. Najlepiej jest do takiej greckiej sałatki dodać ziół takich jak bazylia, pietruszka, koper, oregano. Niektórzy zamiast pomidorów dodają ich inną odmianę, koktajlową, czyli pomidorki cherry, które wystarczy tylko przekroić na pół. Są tak małe i zgrabne za razem, że doskonale nadają się do takich sałatek. Grecką sałatkę można jeszcze urozmaicić dodając sałatę, jajka na twardo drobno pokrojone, czy nawet jakieś mięso.

http://www.elegans.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSkuteczne gotowanie
Następny artykułPieprz