Zupa ogórkowa

0
1977

Każdy chyba zna doskonały smak zupy ogórkowej. Robiona przez nasze mamy i babcie ogórkowa smakuje najlepiej. Zazwyczaj dodajemy do niej świeżych warzyw. Przede wszystkim należy mieć ogórki kiszone. Najlepsze są te własnej roboty, gdyż wiadomo z jak są ukiszone, a także jak smakują. Jeśli nie mamy możliwości zrobienia własnych przetworów z ogórkami w roli głównej możemy kupić w dobrych sklepach warzywnych, a w gorszym wypadku kupić te w słoikach. Do wywaru mięsnego dodajemy jeszcze włoszczyzny, jarzyny i przyprawę. Najlepiej smakuje zupa ogórkowa z dodatkiem świeżego, posiekanego kopru, takiego prosto z ogródka. To właśnie koper nadaje takich wspaniałych aromatów i apetycznego wyglądu. Zupa ogórkowa jest bardzo kwaśna, dlatego wspaniale wpływa na trawienie i pracę jelit. Najlepiej, gdy jest podawana ze śmietaną, wówczas ten kwaśny smak delikatnie łagodnieje. Ogórkową można podawać ze słodkimi potrawami takimi jak naleśniki lub z tymi bardziej tradycyjnymi jak ziemniaki z sosem i mięsem mielonym czy schabowym. Ogórkowa doskonale nadaje się na letnie popołudnia.

http://www.convict.pl/