Mniszek lekarski

0
1935

Mniszek lekarski, pospolity trawnikowy chwast nazywany mleczem, można wykorzystać jako wartościowy surowiec zielarski. Jesienią i wczesną zimą, gdy rośliny zwiędną, a substancje odżywcze zgromadzą się w korzeniach, warto wykopywać korzenie i sporządzać z nich odwar. Stosowany zewnętrznie, łagodzi on podrażnienia skóry, natomiast wewnętrznie poprawia działanie wątroby i gospodarkę cholesterolem. Kwiaty i liście, zebrane wczesną wiosną, można wykorzystywać do naparów, które działają odtruwająco, ogólnie oczyszczają organizm z toksyn i pobudzają pracę nerek. Moczopędne działanie mniszka ułatwia wypłukiwanie szkodliwych substancji z organizmu. Ponadto młode liście, nieuszkodzone i oczyszczone, można dodawać do różnych sałatek. Dobrze będą smakować także w zupach warzywnych, sosach czy świeżym gazpacho. Z gotowanych z cukrem kwiatów można sporządzić smaczny, miodowy syrop, nadający się na przykład do słodzenia herbaty; płatki mogą też służyć do wyrobu wina kwiatowego o miłym, świeżym smaku.

http://www.cooltural.pl/