Pracując jako szef kuchni trzeba posiadać naprawdę wysokie kwalifikacje, zakładając, że mowa tu o renomowanej, eleganckiej restauracji, podającej potrawy z wyrafinowanego menu. W podrzędnych knajpkach, czy w barach mlecznych kucharz wcale nie musi odznaczać się dobrym smakiem. Wystarczy, że przygotuje przyzwoite potrawy, a ich smaki można przecież ulepszyć zwyczajnymi przyprawami, chociażby solą i pieprzem. W dobrej restauracji smaki poszczególnych potraw powinny być wprost idealne i odpowiadać gustom szerokiej rzeszy klientów. Kucharz musi w idealny sposób wiedzieć, jak połączyć poszczególne przyprawy i inne elementy potrawy, aby ich smaki współgrały ze sobą tworząc swoistą kompozycję idealną. Smaki potraw to cecha charakterystyczna dla restauracji, która świadczy o jej renomie. Jeśli kuchnia nie będzie odpowiadać klientom, wówczas nie będą oni do niej przychodzić, zaś sam biznes stanie się niedochodowy dla właścicieli. Nie można do tego w żadnym wypadku dopuścić, dlatego też należy dbać o smaki potraw w wysokiej mierze.