Żywienie dojelitowe

0
2605
Żywienie dojelitowe

Kiedy jest wskazane i jak się do niego przygotować?

Żywienie dojelitowe polega na podawaniu choremu tzw. diety przemysłowej wprost do przewodu pokarmowego pacjenta. Dieta ma dostarczać do organizmu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji – azotu, elektrolitów, fosforu, wapnia, śladowych ilości wartościowych pierwiastków i witamin.

Metody żywienia dojelitowego

Wyróżnić można kilka metod odżywiania dojelitowego:

Doustnie, czyli odżywianie przy pomocy doustnych suplementów pokarmowych. Jest to i najczęściej stosowana i najprostsza metoda, którą zaleca się w początkowej fazie zaleceń żywienia dojelitowego. Dopiero gdy okaże się nieskuteczne zawiedzie, przechodzi się do żywienia z pomocą dostępu sztucznego.

W dostępie sztucznym używa się zgłębników dożołądkowych, dodwunastniczych, dojelitowych,

Za pomocą sztucznie wytworzonych przetok odżywczych, tzw. stomii dożołądkowych (gastrostomie) i dojelitowych (jejunostomie).

Wskazania dożywienia dojelitowego

Potencjalne wskazania do odżywiania jelitowego:

  • niedożywienie lub niedostateczne odżywianie organizmu w następstwie choroby lub urazu,
  • zespół krótkiego jelita,
  • powikłania pooperacyjne,
  • choroby zapalne jelit,
  • zaburzenia połykania, trawienia i wchłaniania,
  • zwężenie górnego odcinka przewodu pokarmowego,
  • rozległe oparzenia,
  • okres po zakończeniu żywienia pozajelitowego,
  • okres radio- i chemioterapii,
  • pooperacyjne przetoki jelitowe,
  • pooperacyjne powikłania,
  • długo gojące się rany,
  • wyniszczenie,
  • odleżyny,
  • jadłowstręt i zaburzenia odżywiania
  • choroby zakaźne (np. wyniszczenie przy AIDS).

Dodatkowo, kolejnymi zaleceniami do żywienia dojelitowego w warunkach domowych może być:

  • schorzenie neurologiczne z zaburzeniami połykania, np. towarzyszącymi stwardnieniu rozsianemu, stwardnieniu zanikowemu boczne, po udarze mózgu, dziecięcemu porażeniu mózgowemu, guzów mózgu, po urazach OUN, demencji),
  • choroba nowotworowa, a szczególnie nowotwory głowy, szyi, klatki piersiowej, oraz rak górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Przeciwwskazania do żywienia dojelitowego

Przeciwwskazaniem do karmienia dojelitowego może być jedno z poniższych schorzeń:

  • niedrożność żołądka i jelit,
  • ciężkie oparzenie,
  • rozległe urazy wielonarządowe,
  • atonia żołądka i jelit,
  • wstrząs,
  • ostry stan zapalny jamy brzusznej.

Jak się przygotować do przyjęcia żywienia dojelitowego?

Żywienie dojelitowe często odbywa się w szpitalu. Wtedy o prawidłowe założenie sztucznego dostępu i prowadzenie odżywiania dba wykwalifikowany personel medyczny i lekarz prowadzący pacjenta. Jeśli odbywa się w domu, w przypadku gdy stan pacjenta nie wymaga dłuższego pobytu w szpitalu.

Wykonywanie zabiegu w warunkach domowych wymaga jednak odpowiedniego przeszkolenia członków rodziny i opiekunów pacjenta, regularnej kompleksowej opieki medycznej w okresie przebiegu kuracji, a przede wszystkim dostarczenia do domu specjalistycznego sprzętu, odpowiednich produktów żywieniowych, a także środków dezynfekcyjnych i opatrunkowych niezbędnych do prawidłowej opieki nad chorym. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych w jest w całości refundowane przez NFZ.

Żywienie dojelitowe

Korzyści z żywienia dojelitowego

Dzięki żywieniu dojelitowemu organizm chorego otrzymuje niezbędne do przeżycia substancje odżywcze, poprawia się i utrzymuje stan zdrowia. Chory dąży do sukcesywnego odzyskiwania sprawności, a także polepsza komfort życia.